Van der Ploeg legt uit: Rondetijden

Heerenveen, 13-12-15, worldcup schaatsen, foto Wouter Roosenboom

Wouter van der Ploeg is ’embedded scientist’ binnen Team Stressless en als bewegingswetenschapper een belangrijke schakel in het Smart Skating project. In ‘Van der Ploeg legt uit’ vertelt Wouter over de voortgang van het platform en de (wetenschappelijke) achtergrond. Dit keer over ‘Rondetijden’:

“Al sinds jaar en dag worden rondetijden van schaatsers gemeten, opgeschreven en geanalyseerd. Dit werkt goed omdat elke baan 400 meter lang is en tijdens de wedstrijden dezelfde rondes afgelegd worden. Het is dus makkelijk vergelijken tussen trainingen en wedstrijden of tussen verschillende banen. Daarnaast weten de sporters ook direct wat ze aan zo’n getal hebben.

Er zijn echter veel factoren die van invloed kunnen zijn op de rondetijden, bijvoorbeeld de luchtdruk. Is de luchtdruk laag, dan wordt de luchtweerstand lager waardoor je harder gaat. De hoeveelheid schaatsers op de baan is ook van invloed, als er veel schaatsers op de baan actief zijn zal de lucht gaan circuleren waardoor de schaatsers wind mee hebben. Een ander belangrijk aspect is natuurlijk de ijskwaliteit. Hoe beter het ijs, des te makkelijker komen de snelle tijden. Het is dus belangrijk om deze, en meer, factoren mee te nemen in de analyse van rondetijden.

Als de rondetijden gecorrigeerd zijn voor de omgevingsfactoren kan de overige data erbij gehaald worden. Hartslag en lactaat-data geven meer informatie als er vergeleken kan worden met de ‘schone’ rondetijden.

Een voorbeeld: een schaatser kan op maandag in Thialf met gemak 6 rondjes 30,0 rijden met een gemiddelde hartslag van 170 en een week later met meer moeite diezelfde 6 rondjes 30,0 afleggen met een gemiddelde hartslag van 180. Dit zegt niet meteen dat de schaatser nu slechter schaatst of vermoeid is. Het is mogelijk dat bijvoorbeeld de luchtdruk hoger is, er minder mensen op het ijs staan en zijn schaatsen minder goed geslepen zijn.

Het goed interpreteren van rondetijden is dus niet alleen een kwestie van de stopwatch indrukken maar een veel interessanter verhaal.”

Met ‘smart data’ naar Olympisch goud!

Het Smart Skating platform is een samenwerkingsverband tussen Kadenza, imec en Team Stressless met als doel om ‘smart data’ als leidraad te gebruiken in de schaatssport.

partners

“Smart data als leidraad in de topsport” – Bart Veldkamp

62obd
1409

Bart Veldkamp:

“‘Smart data’ kan helpen bij de keuzes die de coaches en schaatsers moeten maken”

ERIK foto

Erik Leene (Kadenza):

“Verbanden aantonen die zelfs de meest ervaren coaches niet hadden kunnen bedenken.”

Semicon-Korea-2013-이그제큐티브-포럼-450mm-웨이퍼-전환-연사-Luc-Van-den-hove-imec

Luc van den Hove (imec):

“Helpen bij het vormgeven van de toekomst van de schaatssport.”

TIMS5396

Wouter van der Ploeg (Team Stressless):

“Innoveren binnen de schaatssport is een mooie uitdaging.”