Van der Ploeg legt uit: Interpreteren van data

TIMS5396

Wouter van der Ploeg is ’embedded scientist’ binnen Team Stressless en als bewegingswetenschapper een belangrijke schakel in het Smart Skating project. In ‘Van der Ploeg legt uit’ vertelt Wouter over de voortgang van het platform en de (wetenschappelijke) achtergrond. Dit keer over het interpreteren van data.

“Het belangrijkste van data die verzameld wordt is dat het de sporters en coaches kan vertellen hoe de atleten ervoor staan. Om dit te bereiken moet er veel gemeten worden op verschillende momenten gedurende het jaar. Met een enkel datapunt kan een coach nog niet zo veel. Uiteraard kan zo’n punt vergeleken worden met andere sporters, maar je wilt juist de progressie van je eigen sporter meten. Om dit te bereiken zal een sporter over een langere periode gemonitord moeten worden. Dit gaat dan over trainingen, wedstrijden maar ook testen buiten het programma om.

Om te meten hoe de sporters er fysiek voor staan worden veel testen gedaan. Belangrijke testen worden gedaan op de fiets om bijvoorbeeld het uithoudingsvermogen of de explosiviteit te checken. Omdat schaatsen een technische sport is, is het lastig om deze testen tot uitputting uit te voeren op het ijs. Daardoor meet je de fysieke capaciteiten niet op exact dezelfde manier als ze gebruikt worden tijdens een race en moet de data ‘vertaald’ worden om er voor het schaatsen iets nuttigs over te zeggen.

Deze vertaling wordt gedaan door de coach of embedded scientist. Die zorgt ervoor dat de data bij elkaar gevoegd wordt en te lezen is voor zowel de coach als de sporter. Een database vol met getallen zegt een sporter weinig, een grafiek met de progressie van die sporter daarentegen kan juist een hele hoop informatie geven. De taak van de embedded scientist is dus om de grote hoeveelheid data om te zetten in duidelijke, simpele grafieken waar alle belangrijke informatie in staat.

Om dit goed voor elkaar te krijgen zijn wij samen met Kadenza begonnen met het ontwerpen van een dashboard voor de coaches en atleten, waarmee alle data snel geïnterpreteerd kan worden. Omdat Kadenza gespecialiseerd is in het visualiseren van big data kunnen zij Team Stressless hierbij perfect helpen en zal het mogelijk worden om direct na testen of trainingen deze te bespreken en analyseren met coaches en atleten.”

Met ‘smart data’ naar Olympisch goud!

Het Smart Skating platform is een samenwerkingsverband tussen Kadenza, imec en Team Stressless met als doel om ‘smart data’ als leidraad te gebruiken in de schaatssport.

partners

“Smart data als leidraad in de topsport” – Bart Veldkamp

62obd
1409

Bart Veldkamp:

“‘Smart data’ kan helpen bij de keuzes die de coaches en schaatsers moeten maken”

ERIK foto

Erik Leene (Kadenza):

“Verbanden aantonen die zelfs de meest ervaren coaches niet hadden kunnen bedenken.”

Semicon-Korea-2013-이그제큐티브-포럼-450mm-웨이퍼-전환-연사-Luc-Van-den-hove-imec

Luc van den Hove (imec):

“Helpen bij het vormgeven van de toekomst van de schaatssport.”

TIMS5396

Wouter van der Ploeg (Team Stressless):

“Innoveren binnen de schaatssport is een mooie uitdaging.”