Van der Ploeg legt uit: Verzamelen van data

Heerenveen, 08-12-15, team Stressless

Wouter van der Ploeg is ’embedded scientist’ binnen Team Stressless en als bewegingswetenschapper een belangrijke schakel in het Smart Skating project. In ‘Van der Ploeg legt uit’ vertelt Wouter over de voortgang van het platform en de (wetenschappelijke) achtergrond. Dit keer over het verzamelen van data in de (schaats)sport.

“In heel veel sporten in de wereld wordt er veel data verzameld. Amerikanen zijn er erg goed in, bijvoorbeeld in het basketbal wordt alles gemonitord (schotpercentage, assists, rebounds, enz). In de grote Amerikaanse sporten worden miljoenen geïnvesteerd in data-verzameling. Deze data wordt vaak gedeeld met het publiek op tv of via speciale platforms. Naast de data die zichtbaar is wordt er veel meer verzameld. Zo worden bijvoorbeeld in het voetbal of rugby bij sommige clubs en landen alle bewegingen van de sporters tijdens wedstrijden en trainingen vastgelegd. Tegenwoordig zitten er ook in tennisrackets sensoren om bij te houden welke slagen de sporter maakt en hoe zuiver hij/zij de ballen raakt.

In het schaatsen is het verzamelen van data dan ook geen vernieuwing. Al decennia lang houden de coaches rondetijden van alle trainingen en wedstrijden bij. De laatste jaren zijn er veel betaalbare tools bijgekomen, zoals hartslagmeters, vermogensmeters en lactaatmeters. Hierdoor kan er van alles aan een schaatser gemeten worden. Deze data kan gebruikt worden om de trainingen te sturen en tot betere prestaties te komen.

In Thialf is het mogelijk om tijden te meten in meerdere segmenten. Zo kan een coach informatie krijgen over bijvoorbeeld de versnelling tijdens de eerste 100 meter of het verschil tussen snelheid in de binnen- en buitenbocht.”

Met ‘smart data’ naar Olympisch goud!

Het Smart Skating platform is een samenwerkingsverband tussen Kadenza, imec en Team Stressless met als doel om ‘smart data’ als leidraad te gebruiken in de schaatssport.

partners

“Smart data als leidraad in de topsport” – Bart Veldkamp

62obd
1409

Bart Veldkamp:

“‘Smart data’ kan helpen bij de keuzes die de coaches en schaatsers moeten maken”

ERIK foto

Erik Leene (Kadenza):

“Verbanden aantonen die zelfs de meest ervaren coaches niet hadden kunnen bedenken.”

Semicon-Korea-2013-이그제큐티브-포럼-450mm-웨이퍼-전환-연사-Luc-Van-den-hove-imec

Luc van den Hove (imec):

“Helpen bij het vormgeven van de toekomst van de schaatssport.”

TIMS5396

Wouter van der Ploeg (Team Stressless):

“Innoveren binnen de schaatssport is een mooie uitdaging.”