‘Smart data’-revolutie in schaatssport

CALGARY, 15-11-2015, schaatsen, ISU World Cup, Brittany Bowe rijdt een nieuw wereldrecord op de 1500 meter.

Kadenza, imec/Holst Centre en Team Stressless starten Smart Skating platform

Vandaag is in het vernieuwde Thialf het Smart Skating platform gelanceerd, een innovatief samenwerkingsverband van Kadenza, imec/Holst Centre en schaatsploeg Team Stressless. Het platform wil ‘smart data’ als leidraad laten fungeren voor topprestaties in de schaatssport. “Met smart data naar Olympisch goud”, zo luidt de slogan.

‘Smart data’ is volgens initiator Bart Veldkamp een nieuwe mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in het aansturen van een wedstrijd- en trainingsprogramma in het schaatsen. “Als atleet en later als coach ben ik altijd al op zoek geweest naar meer succes, met name door te innoveren in de topsport. De schaatssport laat nog altijd te veel afhangen van het onderbuikgevoel, terwijl ‘smart data’ kan helpen bij de keuzes die de coaches en schaatsers moeten maken”, aldus Veldkamp. Met het ‘smart data’ idee is de oud-Olympisch kampioen gaan kijken naar mogelijkheden binnen het schaatsteam van 4Skating, Team Stressless. Uiteindelijk vond hij Kadenza en imec/Holst Centre bereid om te helpen bij de realisatie van dit idee.

Leidraad naar goud
Het gebruik van ‘smart data’ is nieuw binnen de schaatssport en kan volgens Erik Leene van Kadenza (the smart data company) een ware revolutie ontketenen: “Het is een kwestie van zoveel mogelijk data verzamelen bij de atleten. Hoe lang slapen ze? Wat eten ze? Hoeveel Watt trappen ze weg tijdens een warming-up? De ‘embedded scientist’ binnen Team Stressless, Wouter van der Ploeg, verzamelt die data in een slimme database om daar vervolgens samen met ons verbanden mee aan te tonen die zelfs de meest ervaren coaches niet hadden kunnen bedenken. Deze verbanden kunnen de leidraad gaan vormen richting Olympisch goud.”

Innoveren
“Stilstand is achteruitgang en met de huidige technische ontwikkelingen moet de schaatssport echt een tandje bijzetten om bij te blijven ten opzichte van andere sporten”, aldus Veldkamp. “Met het Smart Skating platform zetten wij daarin een belangrijke stap waarbij iedereen ook nog eens mee kan kijken via de website en social media.” Naast de ‘smart data’ professionals van Kadenza, een snelgroeiende Nederlandse onderneming, is ook het nano-elektronica onderzoekscentrum imec ingestapt. De marktleider in het onderzoek naar nano-elektronica gaat helpen bij het verzamelen van de ‘smart data’ door slimme technologieën in bijvoorbeeld de schaatspakken te verwerken. Luc van den Hove, algemeen directeur en CEO van imec: “De toekomst vormgeven, dat is een belangrijk thema in de visie van imec. Met onze draadloze sensoren en slimme algoritmes kunnen zeer nauwkeurig relevante lichaamsparameters gemeten worden. Zo dragen we bij aan het Smart Skating platform en helpen wij bij het vormgeven van de toekomst van de schaatssport.”

Ambitie Smart Skating
Volgens alle samenwerkende partijen is het Smart Skating platform een eerste aanzet om de schaatssport te innoveren, waarmee zij aangeven dat er ruimte is voor andere bedrijven en organisaties om aan te haken: “Het gebruik van ‘smart data’ biedt ongekende mogelijkheden en wij staan open voor alle samenwerkingen om die kansen nog meer te benutten”, aldus Erik Leene (Kadenza). Volgens Veldkamp zal de impact van ‘smart data’ in de schaatssport vanzelf zichtbaar worden: “Als wij straks in januari of februari de eerste verbanden hebben kunnen leggen en kunnen aantonen dat bijvoorbeeld een kwartiertje meer slaap in aanloop naar een wedstrijd een paar honderdste kan opleveren waardoor onze Brittany Bowe straks net het verschil gaat maken. Dat is waar wij op hopen.”

Praktische informatie
De ‘embedded scientist’ Wouter van der Ploeg is sinds het begin van het seizoen actief binnen Team Stressless om data te verzamelen voor het Smart Skating platform. De ontwikkelingen van dit project kunnen gevolgd worden via www.smartskating.com en de social media kanalen van het Smart Skating platform. Begin 2016 worden de eerste resultaten verwacht vanuit het project.

Met ‘smart data’ naar Olympisch goud!

Het Smart Skating platform is een samenwerkingsverband tussen Kadenza, imec en Team Stressless met als doel om ‘smart data’ als leidraad te gebruiken in de schaatssport.

partners

“Smart data als leidraad in de topsport” – Bart Veldkamp

62obd
1409

Bart Veldkamp:

“‘Smart data’ kan helpen bij de keuzes die de coaches en schaatsers moeten maken”

ERIK foto

Erik Leene (Kadenza):

“Verbanden aantonen die zelfs de meest ervaren coaches niet hadden kunnen bedenken.”

Semicon-Korea-2013-이그제큐티브-포럼-450mm-웨이퍼-전환-연사-Luc-Van-den-hove-imec

Luc van den Hove (imec):

“Helpen bij het vormgeven van de toekomst van de schaatssport.”

TIMS5396

Wouter van der Ploeg (Team Stressless):

“Innoveren binnen de schaatssport is een mooie uitdaging.”